LED-lampor fakta

Om LED

LED står för "Light Emitting Diode" och kallas för svenska för lysdiod. Det är en sorts halvledare som när man skickar elektrisk ström genom den avger ljus. Lysdioderna har funnits med oss länge och har används i elektroniska apparater, bilar och alla möjliga tillämpningar. För några år sedan började det dyka upp produkter som används som vanliga lampor.

I dagens produkter finns det några olika typer av dioder som man ofta ser:

  • Ytmonterade dioder som förkotas SMD. Den vanligaste varianten som ser ut som en liten fyrkantig platta med en färgad cirkel i mitten.
  • COB står för Chip On Board och är en diodlösning som består av en massa små dioder. Används ofta i spotlights och strålkastare.
  • Filamentlampor är en slags lösning där det sitter rader av små dioder inne i ett färgämne vilket gör att det ser ut som gammeldags koltrådsglödtrådar när de lyser. 
  • Radiella dioder är de klassiska lysdioderna.

Ljusflöde

Ljusflödet som avges ska enligt direktiv inom EU mätas i enheten lumen och ska gå att finna för att man tydligt ska kunna jämföra olika produkter. 

Ljusetflödet anger det totala flödet på ljuset i alla riktningar som lampan avger. En lampa som har en smal spridningsvinkel som t.ex. en spotlight kommer att upplevas som mer intensiv mot ett underlag än en rundstrålande lampa. Man kan därför ha t.ex. en skrivbordslampa med ett lägre ljusflöde med en mindre spridningsvinkel än en motsvarande glödlampa.

Det är svårt att mäta ljusflödet i lumen, man mäter i stället ljuseffekten eller ljusstyrkan.

Ljuseffekt

Ljuseffekten eller illuminansen anges i enheten Lux (lx) och beskriver hur många lumen per kvadratmeter som träffar en yta. Man kan mäta ljusflödet med hjälp av en luxmeter. 

Hur mycket av ljusflödet som träffar en yta beror på t.ex. 

  • Avståndet från ljuskällan till ytan
  • Ljuskällans spridningsvinkel
  • Om något finns mellan ljuskällan och ytan

Det finns appar till mobiltelefonen för att mäta ett ungefärligt värde på ljuseffekten i Lux. 

Ljusstyrka

Ljusstyrkan mäter man i enheten Candela (cd) och det går att härleda ljusflödet utifrån ljusstyrkan och ljuskällans egenskaper. Vissa ljuskällor som t.ex. ficklampor har ofta angivelsen på hur ljusstyrkan i cd är i stället för lm.

Välkommen

Här kan du hitta information om hur du använder LED lampor i din belysning. 

Ännu mer fakta

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)